Tuzla Belediyesi 7. Geleneksel Tuzla’dan Anadolu’ya Kültürler Buluşması’nın 11. programında Sinoplular Gecesi düzenlendi. Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Sinoplular Gecesi’ne Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, AK Parti Tuzla İlçe Başkanı Sebahattin Demirci, MHP Tuzla İlçe Başkanı Volkan Beşiroğlu, sivil toplum kuruluşları ve Sinop derneklerinin yöneticileri ile çok sayıda Sinoplu katıldı. Hollanda’da yaşanan olaylara tepkinin gösterildiği gecede Tuzla Sinoplular Derneği Başkanı Seyfi Altınel, İstiklal Marşı’nı hemşehrileriyle birlikte bir ağızdan okudu.   

Birlik ve Beraberliğe Her Zamankinden Daha Çok İhtiyacımız Var
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, gündemin sıcaklığını hatırlatarak konuşmasını bu açıdan gerçekleştirdi. Başkan Yazıcı, Hollanda hükümetinin Türkiye Cumhuriyeti bakanlarına karşı tavrını ve Türk vatandaşlarının maruz kaldığı saldırıyı kınadı. Başkan Yazıcı, “Bu konuşmam belki bu gecenin amacını aşmış bir konuşma olacak ama susmaya da gönlüm razı olmuyor. 1071’de bu topraklara gelen, İstanbul’un fethi ile batıda atağa geçen milletimiz, bugün de Haçlı seferlerinin bilinçaltındaki tepkiyle karşı karşıya. Batı medeniyetinin bütün devletleri İstanbul'u hâlâ bizde kabul etmezler. Bundan emin olun. Hâlâ içlerinde Konstantinopolis derler. Hâlâ içlerinde bizi Kars'tan öteye, bizi Orta Asya’ya kadar sürmek için duygular olduğu düşüncesindeyim. Bunların bu düşüncelerini çok iyi biliyoruz ama bu düşüncelerini karşısında her zaman demokrasi, insan hakları ve özgürlük değerleriyle bunları gizlemek isteyen Batı medeniyeti karşısında bizim tek vücut olmamız şarttır. Bize bu toprakları dar etmek için ellerinden gelen her şeyi yapmışlardır.
Dün akşam Hollanda’da bunu bir daha gördük. Hollanda, batının Rönesans denen cinayet çağının en önemli ülkelerindendir ve ilk kapitalist ülkedir. Afrika ve Asya'yı sömürerek zenginleşen Avrupa ve Amerika'nın ilk başlangıcıdır. Ülke ve millet olarak birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Onların sömürü anlayışına, böl-parça-yönet metotlarına karşı tarihi bilgimiz ve kalbimizin hassasiyeti ile dur demeliyiz. Şunu da unutmamalıyız ki, sömürüye alışan Avrupa devletleri bir başka yeri sömürmeden refahını sürdüremez. Bu konuda çok dikkatli ve uyanık olmalıyız” dedi.
Tuzla’da yaşayan Sinoplular, gecede yörenin kültürünü tanıtan etkinlikler düzenledi, yöre yemekleri ikram edildi. Tuzla Sinoplular Derneği Başkanı Seyfi Altınel, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya üzerinde isminin yazılı olduğu forma hediye etti.