İYİ Parti Tuzla ve İBB Meclis Üyesi Mimar Akın Gürkan, Ratip Tahir Burak'ın ‘Ergenekon'dan Çıkış Tabloları’nın, Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi’nde depoda olduğu iddiası üzerine sosyal medyadan paylaştığı yazısında ağır ifadeler kullandı. Gürkan “ağzımı açarsam çok ağır şeyler söyleyeceğim. Yorumu siz Yüce Türk Milletine bırakıyorum...” ifadelerini kullandı.

Tuzla Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi ve aynı zamanda da İBB Meclis Üyesi Mimar Akın Gürkan, Ratip Tahir Burak'ın ‘Ergenekon'dan Çıkış Tabloları’nın, bulunduğu müzede depoda olduğu iddiası üzerine kaleme aldığı ve sosyal medya hesabından paylaştığı yazısında adeta ateş püskürdü. “Yorum yapmıyorum, içim kabarıyor ağzımı açarsam çok ağır şeyler söyleyeceğim. Yorumu siz Yüce Türk Milletine bırakıyorum...” 

Akın Gürkan yaptığı paylaşımda şunlara değindi. İşte Gürkan’ın paylaştığı o yazı:

1927’de “Türk Ocakları Merkez Binası” olarak inşa edilen ve Türk sanatının önemli eserlerinin sergilendiği Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi'ni Restarasyon sonrasında yeniden açılmasının ardından ziyarete giden isimlerden birisi de Elektrik-Elektronik Mühendisi Umut Barış Erdoğan’dı.
Umut, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1933 yılında Ratip Tahir Burak’a çizdirdiği “Ergenekondan Çıkış”ı tasvir eden tabloyu yerinde göremeyince müze yetkililerine sorar ve, “depoya kaldırıldı” yanıtı alır.

Umut tepkisini şöyle dile getirir:

Türk Ocağı - Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi'ni yenileme sonrasında bugün ziyaret ettim. Ratip Tahir Burak'ın Ergenekon'dan Çıkış Tabloları ortada yok. Sordum, depoda dediler! Sizi buradan uyarıyorum, bu yapılan Türk'ü tarihten silme projesinin yerel alt yükleniciliğidir.”  Yorum yapmıyorum, içim kabarıyor ağzımı açarsam çok ağır şeyler söyleyeceğim. Yorumu siz Yüce Türk Milletine bırakıyorum..."  

Gazeteci Saygı Öztürk’ün 20 Temmuz 2020 tarihinde yaptığı haberde şunlara yer vermişti.

İşte Sözcü Gazetesi Yazarı Gazeteci Saygı Öztürk’ün ‘Kayıp Tablolar’da suç bekçiye yıkıldı’ başlıklı haberin detayları:

2016’da Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nden çalınan 302 tabloyla ilgili koleksiyonerler ve müzenin müdürleri de dahil 19 kişi hakkında çete davası açıldığı hatırlatan Murat Emir, “Bekçi intihar etti, tabloları satan koleksiyonerler dışarıda. Ortada 250 milyon dolarlık rant var” dedi.

CHP Milletvekili Murat Emir, Ankara Resim Heykel Müzesi'nden çalınan tablolarla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sorduğu sorulara yanıt alamayınca, işin peşine düştü. Çalıntı tablolara, müzayedelerde satılmadan önce bakanlıktan katalog onayı verildiğini, bazı tabloların ikişer kez satıldığını ortaya çıkardı. Emir, hazırladığı raporu şöyle anlattı:

– Müzede güvenlik görevlisi olarak çalışan ve 2006-2009 yılları arasında tablo çaldığı tespit edilen V. T., 2009'da satamadığı üç tabloyu müze bahçesine bırakırken yakalandı. Bunun üzerine yapılan sayımda 302 eserin çalındığı belirlendi.

– Ankara C. Savcılığı'nın soruşturmasında, İstanbul'da bazı galerilere düzenlenen operasyonlarda, kayıp tablolardan 58'i ele geçirildi. Savcılık, 2016'da suç örgütü kurma ve yönetme ile zimmet suçlarından yeni bir soruşturma başlattı. Aralarında 2 müze yöneticisi, bir güvenlik görevlisi ve 16 koleksiyoner olmak üzere 19 kişi hakkında dava açıldı ve hapis cezaları istendi. Sanıklardan güvenlik görevlisi V. T., intihar etti. V.T., Ayasofya Müzesi'nde güvenlik görevlisi olarak çalışırken zimmetle suçlanmış, Resim Heykel Müzesi'ne atanmış.

– Sanıklar, mahkeme sürecinde verdikleri ifadelerde “Müzayede satışlarının özel koşulları var. Müzayedeye konu edilecek eserlerin kataloğu gönderilir. İl Kültür Müdürlüğü'nden, Kültür Bakanlığı'ndan izin alındıktan sonra satışa sunulur. Bizdeki eser 2 kere müzayede yolu ile satışa sunulduğu için 2 kere izin alınmıştır” diyerek bakanlığın satışlara verdiği onayı ortaya koymuştur.

– Tabloları alıp sattığı ortaya çıkan koleksiyonerler, elini kolunu sallayarak dışarıda gezerken, mahkemeler iki yıldır tanık arıyor. Rantın 250 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Herkes, ölen güvenlik görevlisinin üstüne tüm suçu yıkarak, işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. Halen 61 tablo kayıp. 

Gazeteci Saygı Öztürk'ün yazısını okumak için linki tıklayınız...
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kayip-tablolarda-suc-bekciye-yikildi-5940493/ 

Yalçın Yıldırım / www.tuzlaistanbul.com / Haber Merkezi