Yerel seçimlere 62 gün kala ORC Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü Mehmet Murat Pösteki'den gelen anket sonuçları ve analiz gündeme oturdu.
Genel seçimleri tam isabetle bilen ORC verilerine göre AK Parti ilk kez bir seçim yarışına geride başladı. Mehmet Murat Pösteki İstanbul ve Ankara başta olmak üzere seçim sonuçları en çok merak edilen illerle ilgili de çarpıcı veriler sundu.
ORC Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü Mehmet Murat Pösteki, Ankara'da gündeme oturan analizlerini Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programında dile getirdi. Pösteki, Ak Parti ve MHP'den oluşan Cumhur İttifakı'nın açık farkla önde olduğu illeri şu şekilde sıraladı: İstanbul, Adana, Gaziantep, Trabzon, Samsun, Kocaeli ve Sakarya. CHP ve İyi Parti'den oluşan Millet İttifakı'nın önde olduğu iller de şunlar: -Ankara, Bursa, Antalya ve Mersin.

ORC anketine göre Denizli ve Balıkesir'de oylar eşit, ancak bu iki ilde kararsızlar Millet İttifakı adaylarına eğilimli. Son anket sonuçları ile birlikte illerin analizlerini de sunan Pösteki, genel seçimlere göre AK Parti'nin oylarında yüzde 6-7'lik bir kayıp olduğunu açıkladı. İşte ORC koordinatörünün söyledikleri:

- "24 Haziran seçimlerine göre AK Parti oylarında yaklaşık 6,-7 puanlık bir düşüş saptadık. Bu seçmenin ciddi bir kısmı MHP'ye doğru gitmeye başlamış. Yüzde 14-15 civarında bir kararsız seçmen var. Ekonomi şu anda en çok etkileyen durum. Şu anda insanlar 'sınır ötesindeki' operasyonlar ciddi etkenler. Ama vatandaş cebini düşündüğü için ona odaklanmış durumdu.

AK PARTİ SAHİLDE SIKINTILI:
-30 büyükşehirde cumhur ittifakı süreci yaşandı. Onun karşılığında Millet İttifakı ile CHP ve İYİ Parti'nin birleştiğini görmekteyiz. AK partinin özellikle sahil beldeleri olan bediyelerde ciddi bir sıkıntı tespit ettik. Örneğin Antalya'da, Denizli'de, Bursa'da AK parti açısından sıkıntı olduğunu gördük. Bu insanlar halihazırda mevcut belediye başkanları aynı zamanda.

BURSA EL DEĞİŞTİREBİLİR
Bursa'da millet ittifakı adayı Mustafa Bozbey oldu. Nilüfer belediyesinin başkanı büyükşehir belediye başkanı olarak açıklandı ve şu anda AK Parti belediye başkan adayı olan mevcut belediye başkan Alinur Aktaş'tan 1 puan civarında önde görünüyor. Yüzde 25'lik bir seçmen de kararsız.

-Bursa ile ilgili yayınladığımız anket sonuçlarına eleştiriler geliyor. Sadece Büyükşehirde değil,17 ilçenin 12 sinde Ak Partili Adayların oy oranları 24 Haziran'ın çok gerisinde. Örnek olarak Keles ilçesi anket sonuçlarını paylaşıyorum. Tayyip Erdoğan'ın %70,3 oy aldığı Keles!

AK PARTİ İLK KEZ GERİDEN BAŞLADI
-AK parti ilk kez, kurulduğu günden beri, bir çok yerde geride başlıyor. AK Parti genelde yukarıdan başlayıp aşağı doğru inerdi. Çünkü rakip partiler sonradan açılırlardı. Şimdi geriden başlayıp yukarıya doğru çıkıyor. Tabii işi çok zor. MHP seçmeninin tavrı çok önemli olacak. Kararsızlar içinde MHP seçmeni çok yer ediniyor. Önceki yerel seçimlerde genel politika çok yansımazdı illere. Ancak bu seçimde genel politika çok yansıyacak.

4 BÜYÜKŞEHİR SIKINTILI
-Balıkesir'de daha önce belediye başkanı görevden alındı yerine başka biri getirildi. Şimdi bambaşka biri aday oldu AK Parti'den. Tabii vatandaş bundan sıkılmış durumda. Bunun gibi 4 tane büyükşehir var. Bir Ankara, iki İstanbul, üç Bursa, dört Balıkesir. Bu insanlar belediye başkanları görevden alındığı için ve ordaki kamuoyuna neden görevden alındıkları tam olarak anlatılmadığı için bir belirsizlik hakim. Bunun üzerine bir de hayat pahalılığı gibi şeyler eklenince ciddi bir durum çıkıyor ortaya.
Kaynak/ İnternethaber